Tipy na výlety

Volání divočiny v Tanzanii

Tanzanie, srdce africké divočiny, je domovem jedněch z nejpozoruhodnějších safari na světě. Krajina rozkládající se mezi savanami, lesy a jezery nabízí neskutečné scenérie a setkání s divokými zvířaty, která se vyskytují jen na několika málo místech světa. Země je bezpečná a přátelská pro turisty, s dobrou infrastrukturou pro safari i plážové dovolené. Při návštěvě Tanzanie by žádný cestovatel neměl minout národní parky a rezervace jako Ngorongoro kráter, Serengeti, Selous, Mikumi, Mkomazi, Tarangire, Manyara, Saadani a Mahale Mountains. Každé z těchto míst má svůj jedinečný charakter a příběh, který láká dobrodruhy i milovníky přírody.

Ngorongoro kráter: Ztracený ráj plný života

Ngorongoro kráter je největší neporušenou sopečnou kalderou na světě, kde se na relativně malé ploše nachází neuvěřitelné množství druhů divokých zvířat. Tento přírodní zázrak, zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO, je domovem velké pětky. Pokud budete mít štěstí, budete mít možnost spatřit kriticky ohrožené černé nosorožce. Samotný kráter je pokryt hustou vegetací, zatímco jeho okraje nabízejí fascinující pohledy na savany a hory, které jej obklopují. Safari zde je jedinečné díky vysoké koncentraci zvěře a přístupnosti tohoto relativně kompaktního ekosystému. 

Serengeti: Krajina nekonečné migrace

Serengeti, synonymum pro safari, je jednou z nejznámějších a nejnavštěvovanějších rezervací na světě. Proslavila ji především každoroční velká migrace více než milionu pakoňů a stovek tisíců zeber, které se přesouvají přes její plochu ve snaze najít nová pastviště. Tento neuvěřitelný fenomén přitahuje predátory, jako jsou lvi, gepardi a hyeny. Serengeti má také bohatou populaci levhartů a buvolů, takže návštěvníci mají velkou šanci spatřit celou velkou pětku na jednom místě. Pokud si chcete safari okořenit nějakým neobvyklým zážitkem, můžete si fascinující pohled na život zvířat v africké divočině vychutnat na palubě horkovzdušného balonu.

Co je „velká pětka“?

Velká pětka, často zmiňovaná v souvislosti se safari, zahrnuje pět druhů zvířat – lva, slona, nosorožce, buvola a levharta. Tento termín pochází z koloniálních dob, kdy byli tito tvorové považováni za nejobávanější a nejnebezpečnější kořist pro lovce. V dnešní době se však velká pětka stala symbolem ochrany divoké přírody a cílem pro turisty, kteří chtějí spatřit tyto majestátní zvířata ve volné přírodě. Safari, kde máte šanci vidět všech pět těchto druhů, se stalo jednou z nejvyhledávanějších atrakcí pro cestovatele do Afriky.

 

Zajímavosti o velké pětce

  • Lev: Král savany a jeden z nejvýraznějších predátorů Afriky.
     Lvi jsou sociální zvířata, žijí ve smečkách a jejich hluboké řvaní může být slyšet na vzdálenost až 8 kilometrů.

  • Slon: Největší suchozemský savec na světě, který může vážit až 6 tun. Sloni jsou známí svou inteligencí a silnými sociálními vazbami.

  • Nosorožec: V Tanzanii můžete narazit na dva druhy – černého a bílého nosorožce. Černý nosorožec je velmi plachý a jeho populace je ohrožena kvůli pytláctví.

  • Buvol: Jeden z nejnebezpečnějších zvířat Afriky, buvol africký, je často označován jako „černá smrt“ kvůli své agresivitě.

  • Levhart: Mistři maskování a velmi plachá zvířata, levharti jsou těžko spatřitelní. Mají schopnost vynést svou kořist na strom, kde ji chrání před ostatními predátory.

Selous: Skrytý klenot jižní Tanzanie

Selous Game Reserve je jedna z největších a nejstarších chráněných přírodních rezervací v Africe a rozkláda se na ploše přes 50 000 km². Nachází se na jihu Tanzanie a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Tato rezervace je méně turisticky frekventovaná než parky na severu. Selous je park pro milovníky safari, kteří hledají autentický zážitek z divočiny a kde zvířata stále dominují krajině bez většího vlivu člověka. Selous nabízí bohatou biodiverzitu včetně ohrožených afrických psů, slonů a krokodýlů, které můžete sledovat během lodních safari na řece Rufiji. Tento park také nabízí noční safari.

Mikumi: Malý park s velkým srdcem

Mikumi National Park je často přezdíván jako „malý Serengeti“, protože jeho savany připomínají proslulou Serengeti. I přes svou menší rozlohu je Mikumi domovem velké škály zvířat včetně lvů, slonů, žiraf a zebřích stád. Mikumi je také jedním z mála parků, kde máte šanci vidět šelmy v blízkosti otevřených vozidel – zvláště lvy, kteří se často potulují poblíž silnic.

Mkomazi: Ráj pro milovníky nosorožců

Mkomazi National Park, který se nachází na severovýchodě Tanzanie, je známý především svým projektem na ochranu nosorožců. Park se pyšní nádhernými výhledy na Kilimandžáro a Mt. Meru a je domovem několika vzácných druhů, jako je černý nosorožec. Park je ideálním místem pro ty, kteří chtějí spatřit tato vzácná zvířata v jejich přirozeném prostředí, ale také pro ty, kteří hledají klidnější, méně navštěvované destinace. Někteří nosorožci byli přivezeni z české zoologické zahrady Zoo Dvůr Králové nad Labem, která se aktivně podílí na ochraně tohoto ohroženého druhu. Tyto iniciativy pomáhají vrátit nosorožce do jejich přirozeného prostředí a zajišťují jejich dlouhodobou udržitelnost v Africe, čímž dělají z Mkomazi důležité centrum pro ochranu přírody. Kromě nosorožců zde najdete také slony, žirafy a jedinečnou flóru, kterou jinde v Tanzanii neuvidíte.

Tarangire: Království slonů

Národní park Tarangire je známý především díky obrovským stádům slonů, která se sem přicházejí napojit během suchých období. Park je také domovem velkého množství baobabů, které dominují krajině a dodávají jí mystický ráz. Safari v Tarangire nabízí jedinečnou příležitost spatřit nejen slony, ale také množství pakoňů, žiraf a dravců. Tento park je také domovem velkého množství buvolů, což ho činí jedním z mála míst, kde můžete velkou pětku spatřit v jednom safari. Další zajímavostí je, že Tarangire je jedním z mála parků, kde můžete vidět vzácného afrického divokého psa, což z něj činí vyhledávanou destinaci pro milovníky divoké přírody.

Manyara: Safari mezi jezery

Lake Manyara National Park, rozkládající se podél západního břehu stejnojmenného jezera, je jednou z nejkrásnějších a nejpestřejších safari destinací v Tanzanii. Přestože je tento park relativně malý, nabízí neuvěřitelnou biologickou rozmanitost a to od hustých lesů přes otevřené travnaté pláně až po mělké vody jezera, které přitahují stovky druhů ptáků, včetně ikonických plameňáků. Park je známý svými stromovými lvy, kteří s oblibou odpočívají na větvích stromů, což je v Tanzanii raritou. Tito lvi tráví většinu času na větvích akácií, což je pro lvy velmi netypické chování. Mimo jiné zde můžete spatřit hrochy, slony, žirafy plameňáky a mnoho dalších druhů ptáků.

Saadani: Safari u moře

Saadani National Park je jediný národní park v Tanzanii, který nabízí kombinaci safari a mořského pobřeží. Toto unikátní spojení dává cestovatelům možnost vidět divokou zvěř v savaně, a poté se vydat na pláž s výhledem na Indický oceán. Tento park nabízí výjimečnou příležitost spatřit divokou zvěř na pláži a to například jak se sloni procházejí po písku na pláži a hroši se schovávají v blízkých lagunách.

Jednou z hlavních atrakcí parku Saadani je jeho rozmanitá krajina. Najdete zde jak savany, kde se volně pohybují žirafy, lvi a antilopy, tak husté mangrovové lesy a dlouhé písečné pláže. Saadani je také jedním z mála míst, kde můžete sledovat hnízdění mořských želv nebo vidět delfíny, kteří se prohánějí u pobřeží. Kromě tradičního safari nabízí Saadani i zajímavé aktivity, jako je plavba po řece Wami, kde můžete pozorovat krokodýly, vodní ptáky a další divoká zvířata. Tato méně navštěvovaná destinace je ideální pro ty, kteří hledají něco netradičního.

Mahale Mountains: Domov šimpanzů

Mahale Mountains National Park, rozkládající se podél břehů jezera Tanganika, je jedním z nejlepších míst na světě pro pozorování šimpanzů ve volné přírodě. Tento park, ukrytý hluboko v odlehlé části západní Tanzanie, nabízí jedinečné safari v horách, kde místo lva a slona můžete pozorovat sociální interakce našich nejbližších zvířecích příbuzných. Kromě šimpanzů tu také najdete lesní slony, levharty a množství exotických ptáků. Jednou z největších atrakcí Mahale Mountains je možnost vydat se na pěší safari, které vás zavede hluboko do divočiny, daleko od davů turistů. Park je známý nejen pro svou přírodní krásu, ale i pro absenci klasických cest, což znamená, že každý krok je skutečným dobrodružstvím. 

Tanzanie nabízí nepřeberné možnosti pro milovníky přírody a dobrodruhy. Ať už sníte o pozorování velké migrace v Serengeti, toužíte spatřit nosorožce v Mkomazi nebo vás láká kombinace safari a pláže v Saadani, Tanzanie vás nikdy nezklame. Každý z těchto parků a rezervací nabízí něco unikátního a nezapomenutelného, co vás vtáhne hluboko do srdce africké divočiny.

Sdílet:

Nejnovější příspěvky

Rubriky