Japonsko není jen zemí úchvatných chrámů, moderních měst a přírodních scenérií. Jeho gastronomická scéna se řadí mezi ty nejlepší na světě, a proto by i u vás měla být na seznamu zážitků, které prostě nesmíte vynechat. Pokud se tedy chystáte do Japonska, neměli byste opomenout ochutnat jejich ikonické pokrmy. Ať už se vydáte do luxusních restaurací, tradičních izakaya nebo ochutnáte street food na trzích, každý pokrm bude naprosto jedinečný. Japonská kuchyně je totiž mnohem více než jen jídlo. Stojí za ní neuvěřitelná preciznost přípravy. Pokud tedy plánujete cestu do Japonska, přidejte si na svůj seznam alespoň některá z těchto deseti jídel, která dokonale vystihují kulinářskou rozmanitost této země a to od tradičních pokrmů po moderní speciality, které si získaly světový věhlas.
1. Sushi
Tento japonský ikonický pokrm má hluboké historické kořeny, které sahají až do středověkého Japonska. Proces balení ryb do rýže sloužilo jako způsob konzervace ryb. Dnes je sushi vysoce ceněnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat v malých sushi barech nebo restauracích. Existuje mnoho variant tohoto pokrmu, ale mezi nejznámější patří nigiri (kousek ryby na rýži) a maki (rolky). Každá samostatná rolka je malým uměleckým dílem. Ochutnání sushi byste rozhodně neměli při pobytu v Japonsku vynechat. Ať už půjdete do luxusní restaurace, rybářských přístavů nebo do kaiten-zushi, kde si můžete vybrat z různých druhů za přijatelnější ceny.


2. Ramen
Ramen je jedním z nejoblíbenějších a nejdostupnějších jídel v Japonsku. Původně pochází z Číny, ale Japonci ho dovedli k dokonalosti a vytvořili desítek regionálních variant. Tento vydatný pokrm se skládá z pšeničných nudlí zalitých většinou dlouho taženým vývarem. Mezi další běžné ingredience patří plátky masa, vejce, bambusové výhonky, mořské řasy a jarní cibulka. Ramen má mnoho regionálních variant a každá se připravuje z odlišného vývaru a několika dalších přísad. Například v Sapporu si pochutnáte na miso ramen (ze sojové pasty) a ve Fukuoce na tonkotsu ramen (s vývarem z vepřových kostí). Ramen vám bude pravděpodobně servírován v keramické misce vyrobené přímo pro tento pokrm, která se nazývá donburi. Ta má specifický tvar pro lepší držení v rukou. Ramen se stal neodlučitelnou součástí japonské kultury. Najít ho můžete skoro v každé restauraci a věřte, že pokaždé bude chutnat jinak.
3. Tempura
Tempura se začala v Japonsku stávat populární již v 16. století. Tehdy totiž portugalští jezuitští misionáři poprvé představili Japoncům umění smažení. Ti si tuto techniku velmi rychle přizpůsobili a začali obalovat mořské plody, maso nebo zeleninu v lehkém těstíčku, které poté usmažili do zlatova. Od té doby je součástí japonské tradice a je dodnes velmi populární. Tempura je dostupná ve většině restaurací. Její příprava se ale opět liší na základě regionu. Na východě japonska se těstíčko smaží velice rychle na vysoké teplotě v sezamovém oleji. Na západě těstíčko neobsahuje vejce a naopak se smaží pomalu při nižší teplotě na rostlinném oleji. Její podoba vždy závisí na kreativitě a představivosti kuchaře.


4. Wagyu hovězí
Wagyu je jedním z nejkvalitnějších a nejdražších mas na světě. Vyznačuje se mramorováním tuku, které dává masu jedinečnou jemnost a chuť. Tento pokrm pochází z Japonska a jeho historie je kratší než 100 let. Proč? Po většinu feudální éry Japonska byla totiž jeho konzumace zcela zakázána. Krávy byly chovány pouze jako tažná zvířata. V 19. století byl zákaz konzumace hovězího masa zrušen a Japonsko zavedlo registraci skotu. Díky tomu vznikl termín Wagyu, který znamená „japonský skot“. Momentálně jsou registrována čtyři oficiální plemena. Například certifikát Kobe beef dostane jen skot čisté linie Tajima, který je krmený a poražený pouze v prefektuře Hyōgo. Wagyu se krájí na tenké plátky a rychle opéká nebo griluje na velmi horké pánvi. Wagyu si ale můžete vychutnat i ve vroucím vývaru nebo v syrovém stavu. Ochutnat ho můžete v luxusních restauracích.
5. Okonomiyaki
Pochoutka Okonomiyaki je známá jako japonská slaná palačinka. Historie tohoto pokrmu sahá až do období po druhé světové válce. Existují jeho dvě základní varianty. První pochází z města Ósaka a druhá z města Hirošima. Mezi základní ingredience patří bílé zelí, vejce a mouka. Klíčovou ingrediencí je ale speciální sladko-slaná omáčka okonomiyaki. Při přípravě tohoto pokrmu si lidé mohou přidávat ingredience dle vlastní chuti. Volný překlad znamená „griluj, co máš rád.“


6. Sashimi
Sashimi je tradiční japosnké jídlo, jehož historie sahá až do starověkého Japonska. Jedná se většinou o syrovou rybu nebo mořské plody nakrájené na tenké plátky. Pro přípravu sashimi je důležitá hlavně čerstvost této hlavní ingredience. To nejlepší je připravováno z tuňáka, lososa nebo chobotnice. Servírováno je většinou se sójovou omáčkou, zázvorem, wasabi a citrónem či citrusovou sójovou omáčkou. Najdete ho jak v restauracích tak v sushi barech.
7. Mochi
Mochi je lepkavý rýžový koláč, který má také dlouhou historii. Často je spojován s novoročními oslavami. Oblíbený je ale po celý rok. Přapravuje se z druhu lepivé rýže. Ta se namočí, uvaří a následně ručně tluče v kamenných nádobách. Mochi je často plněn sladkou fazolovou pastou nebo zmrzlinou. Existuje mnoho varianta mochi. Nejběžnější typ se jmenuje Daifuku a je naplněn pastou z červených fazolí, čerstvým ovocem nebo kouskem čokolády. Najdete ho například v tradičních mochi obchodech nebo na festivalech.


8. Unagi
Unagi je v překladu sladkovodní úhoř. Mnohé možná překvapí, že je považován za luxusní pokrm již po staletí. Má mnoho variant příprav a ta nejběžnější je úhoře grilovat a poté potřít sladkou sójovou omáčkou. V japonsku je tato ryba považována za skvostný pokrm, který pomáhá zregenerovat síly během horkých letních dnů. Unagi se často podává s rýží a to ve specializovaných restauracích. Umění grilování tohoto úhoře je velmi náročné a složité. Proces přípravy zároveň s náročností chovu úhorů výrazně přispívá k vysoké ceně pokrmu. Populace úhořů je v Japonsku v posledních letech velmi ohrožena. Z těchto důvodů neočekáváme, že by se cena unagi měla v bližší době snižovat.
9. Takoyaki
Tyto malé knedlíčky plněné chobotnicí, zelím nebo sušenými krevetami nesmí na vašem seznamu chybět. Jsou přelité výbornou omáčkou a najdete je u spousty pouličních stánků. Jsou oblíbenou svačinkou na cesty díky jejich malému rozměru. Připravovány jsou ve speciální pánvi, aby se dosáhlo jejich téměř dokonalého kulatého tvaru. Pochází z původně z města Ósaka a najdete je i na festivalech.


10. Taiyaki
Taiyaki je sladké pečivo ve tvaru ryby, které je plněné různými náplněmi. Obvykle se používá sladká fazolová pasta nebo krém. Tento pokrm je také oblíbený jako svačina a můžete ho najít na každém festivalu či trhu, jelikož je velmi populární. Tvar mořské pražmy totiž v Japonsku symbolizuje štěstí. Tento fakt spolu s jeho vynikající chutí rychle způsobil jeho rozšířenost a oblibu.
Zaujalo vás japonské jídlo a chtěli byste ho ochutnat přímo v destinaci? Kontaktujte nás a my vám rádi připravíme zájezd na míru během kterého ochutnáte ty nejlepší speciality. Pokud vám nevadí cestovat ve skupině, můžete si užít japonskou gastronomii s naším průvodcem.“
Chcete vědět více?
Pokud jste ještě neobjevili „perlu Indického oceánu“, je nejvyšší čas ji zařadit na seznam vašich budoucích destinací. Srí Lanka nabízí ...
Vybíráte hotel podle pláže? Co to zkusit tentokrát z jiného úhlu pohledu? Podle bazénu. A jelikož není bazén jako bazén, ...